Keukenapparatuur ervaringen

Keukenapparatuur ervaringen? Ervaringen delen met keukenapparatuur? Of ervaringen plaatsen met keukenapparatuur? Bent u van plan nieuwe keukenapparatuur aan te schaffen maar weet u niet zeker voor welk merk u het beste kunt gaan? en wat de verschillen zijn?

Lees hier de ervaringen van anderen. Hebt u zelf al enige ervaringen met keukenapparatuur? Help anderen een goede keuze te maken en deel uw eigen ervaring.

Keukenapparatuur ervaringen

Aeg keukenapparatuur
Airo design keukenapparatuur ervaringen
Atag keukenapparatuur ervaringen
Amana keukenapparatuur ervaringen
Asko keukenapparatuur ervaringen
Axi-Air keukenapparatuur ervaringen
Bauknecht keukenapparatuur ervaringen
Beko keukenapparatuur ervaringen
Belling keukenapparatuur ervaringen
Berbel keukenapparatuur ervaringen
Boretti keukenapparatuur ervaringen
Bosch keukenapparatuur ervaringen
Candy keukenapparatuur ervaringen
Damixa keukenapparatuur ervaringen
Doeco keukenapparatuur ervaringen
Electrolux keukenapparatuur ervaringen
Etna keukenapparatuur ervaringen
Exquisit keukenapparatuur ervaringen
Falcon keukenapparatuur ervaringen
Falmec keukenapparatuur ervaringen
Franke keukenapparatuur ervaringen
Gaggenau keukenapparatuur ervaringen
Grohe keukenapparatuur ervaringen 
Gutmann keukenapparatuur ervaringen
Hansa keukenapparatuur ervaringen
Hotpoint-Ariston keukenapparatuur ervaringen
I-Cooking keukenapparatuur ervaringen
Ignis keukenapparatuur ervaringen
Itho keukenapparatuur ervaringen
Jado keukenapparatuur ervaringen
Kludi keukenapparatuur ervaringen
Kupperbusch keukenapparatuur ervaringen
LG keukenapparatuur ervaringen
Liebherr keukenapparatuur ervaringen
Lofra keukenapparatuur ervaringen
Miele keukenapparatuur ervaringen
M-System keukenapparatuur ervaringen
Monac keukenapparatuur ervaringen
Neff keukenapparatuur ervaringen
Novy keukenapparatuur ervaringen
Pelgrim keukenapparatuur ervaringen
PITT cooking keukenapparatuur ervaringen
Princess keukenapparatuur ervaringen
Quooker keukenapparatuur ervaringen
Reginox keukenapparatuur ervaringen
Samsung keukenapparatuur ervaringen
Scholtes keukenapparatuur ervaringen
Siemens keukenapparatuur ervaringen
Silverline keukenapparatuur ervaringen
Smeg keukenapparatuur ervaringen
Stoves keukenapparatuur ervaringen
Vestfrost keukenapparatuur ervaringen
Viking keukenapparatuur ervaringen
Wave Design keukenapparatuur ervaringen
Whirlpool keukenapparatuur ervaringen
Zanussi keukenapparatuur ervaringen

Informatie keukenapparatuur

Er is een heleboel apparatuur te verkrijgen voor in uw keuken. De meest voorkomende apparaten zijn een kookplaat, oven, koel of koel-vriescombinatie, een afzuigkap en een vaatwasser. Maar er zijn nog een hoop andere apparaten. Bedenk voordat u bepaalde apparaten wilt kopen goed of u het apparaat ook echt gaat gebruiken.

U moet zich ook goed bedenken of u de apparaten ingebouwd wil hebben of geïntegreerd. Bij inbouw apparatuur zijn de apparaten in de keuken verwerkt maar ziet u wel dat het apparaat er zit. Bij de vaatwasser ziet u bijvoorbeeld het bedieningspaneel wel zitten aan de voorkant. Er zit er slechts een deco plaat over de deur heen waardoor hij wel in dezelfde stijl is als de keuken.

Bij geïntegreerde apparatuur is het dusdanig verwerkt in de keuken dat het niet terug te herkennen is aan de buitenkant. U kunt hierbij de vaatwasser dus niet terug vinden om dat deze volledig in de stijl is van de keuken en er geen bedieningspaneel te vinden is aan de buitenkant.

Dit soort geïntegreerde apparaten zult u vaak zien bij design of hoogglanskeukens. Dit soort keukens hebben vaak een hele strakke uitstraling waarbij alles goed bij elkaar past.

Kookplaten
De kookplaat is echt een vereiste in uw keuken. U kunt kookplaten vinden in verschillende soorten en maten. Zo is er de gaskookplaat en de elektrische kookplaat. Bij de elektrische kookplaat kunt u onderscheid maken uit een inductiekookplaat of een keramische kookplaat.

Voordelen en nadelen van de verschillende kookplaten:
Voordelen gaskookplaat
–  Redelijk voordelig in zowel aanschaf als gebruik.
– Afgifte warmte goed handmatig te regelen.

Nadelen gaskookplaat
– U werkt met open vuur
– De kookplaat is moeilijk schoon te maken.

Voordelen keramische kookplaat
– U kunt zien wanneer er een pit aanstaat (deze kleurt rood).
– Het is zeer hygiënisch.
– Nooit meer vlam in de pan.

Nadelen keramische kookplaat
– Duurt lang voordat de kookplaat is afgekoeld na het koken.
– Niet erg energiezuinig.
– Heeft een speciale stroomgroep nodig.

Voordelen inductie kookplaat
–  De warmte gaat naar de pan, hierdoor word de kookplaat niet heet.
– Koelt goed en snel af.
– Hij is energiezuinig.
– Hij verhit 2 keer zo snel als een gaskookplaat.

Nadelen inductie kookplaat
– Je kunt niet goed zien welke pit de warmte afgeeft.
– Hij is in vergelijking tot de andere kookplaten duurder in aanschaf.

Ovens
De oven is net zoals de kookplaat niet te missen in uw keuken. Ook van de ovens zijn er allemaal verschillende soorten en maten. Conventioneel, hete lucht, pyrolyse of misschien wel een stoomoven. Elke oven heeft een andere functie, bij de een kunt u goed grillen maar de ander is juist om snel en gezond te stomen. Bedenk dus goed waar u uw oven het meest voor gaat gebruiken en maak van daaruit uw keuze.

Heteluchtoven
In deze ovens is er een ventilator aan de achterkant ingebouwd. Deze zorgt ervoor dat de warmte beter word verspreid door de gehele oven.

Thermo- of circulatiegrillen
Dit is een variant van de heteluchtoven. Het verschil met de heteluchtoven is de verspreiding van de lucht. De heteluchtoven probeert de gehele oven op dezelfde temperatuur te krijgen terwijl de thermo- of ciruculatieoven de hete lucht om het gerecht heen verplaatst. Hierdoor hoeft u het eten wat in de oven word gemaakt niet tussendoor om te draaien. Het eten word van alle kanten even warm.

Halogeenoven
De halogeenoven is nog vrij nieuw. De warmte in deze ovens word geproduceerd door een halogeenlom. De lamp straalt de warmte richting de maaltijd en door de weerkaatsing hiervan word de maaltijd sneller warm van buiten en van binnen. De bereidingstijd word hierdoor een stuk korter.

Grilloven
Ovens met een grilloven zijn om er voornamelijk om krokant eten te bereiden. Het voedsel word hierin van alle kanten bestraalt. Dit is vooral aantrekkelijk als u een kip wilt grillen.

Stoomoven
Tegenwoordig is het erg populair om zo gezond mogelijk te koken en dan het liefst ook nog zo snel mogelijk. Dit is mogelijk in een stoomoven. In een stoomoven blijven de kleur, de smaak en de structuur van het eten in perfecte staat.

De stoomoven is te gebruiken om voedsel in klaar te stomen, maar ook om enkel iets te ontdooien of om restjes in op te warmen. De water maakt gebruik van water, waardoor die vaak op een wateraansluiting word aangesloten of op een apart reservoir. Het water wat in de oven word gestoomd moet alleen ook weer worden afgevoerd.

Dit is de reden dat een stoomoven niet in elke keuken te plaatsen is. Er moet een mogelijkheid zijn om de afvoer erop aan te sluiten. Naast het stomen kunnen deze ovens ook hete lucht produceren.

Zelfreinigende of pyrolytische ovens
De zelfreinigende oven is het allernieuwst op het gebied van ovens. In deze oven bevinden zich speciale wanden. Deze wanden weten vet om te zetten in koolzuurgas en water. De wand hoeft zo nu en dan alleen nog maar met een vochtige doek af worden genomen.

De andere variant hiervan warmt zich met een druk op de knop wel op tot 480 graden Celsius. Hierdoor zal het vet en alle andere stoffen worden verkoold. Het verkoolde as hoeft alleen nog maar uit de oven te worden geveegd en uw oven is weer schoon. De nieuwste variant van deze ovens hebben een ecoclean systeem. Deze wand neemt geuren en vetten op en breekt dit biologisch af.

Koelkasten
Ook dit apparaat is in elke keuken te vinden. De koelkast is het meest energievretende apparaat uit uw keuken. De koelkast staat 24/7 aan om de inhoud vers te houden. Dit is ook de reden dat de koelkast het meeste energie verbruikt.

Bij het kiezen van een koelkast is de inhoud van de koelkast een belangrijk aspect om rekening mee te houden. De inhoud van een koelkast word aangegeven in liters. Kleine koelkast (maximaal 150 liter), gemiddelde koelkast (maximaal 220 liter) en een grote koelkast (220 liter en meer).

Hoe weet u nou wat voor een koelkast u het best kunt kiezen? Dit hangt van verschillende aspecten af: Hoe groot is uw gezin? En wat is uw stijl van inkopen en koken?

In principe kunt u de volgende maatstaven aanhouden:
– Één of twee personen: 140 – 180 liter
– Drie tot vier personen: 160 – 220 liter
– Meer dan vier personen: 220 liter of meer

U kunt er ook voor kiezen om een kleine koelkast in uw keuken te laten bouwen en er een losse koelkast bij te kopen. Deze plaatst u dan in een andere ruimte dan waar de keuken zich bevindt. Denk wel goed na voor u een koelkast aanschaft.

Bij een te grote koelkast waarbij deze altijd half leeg is zal deze veel energie verbruiken. Bij een te kleine koelkast zal deze moeite hebben om alles goed te koelen. Hierbij heeft u het probleem dat de producten minder lang houdbaar zullen zijn.

Koelzones
Niet alle producten kunt u bewaren bij dezelfde temperatuur. Dit is de reden dat de meeste koelkasten verschillende koelzones heeft. De meeste koelkasten hebben de volgende indeling:

– Kelder (8-140C), dit is voor producten die niet heel erg koud hoeven te zijn.
– Normaal koelen (4-80C), dit is een goede temperatuur om zuivelproducten, frisdrank of bier bij te bewaren.
– Vers/diep koelen (0-30C), hierbij kunt u het best verse producten bewaren zoals groenten, fruit, vlees of vis.
– Diepvriezen (tot -180C), dit deel is de vriezer en is bedoelt voor het langer vers houden van producten.

Afzuigkappen
Tijdens het koken komt er een hoop damp van het eten af. Dit ruikt u goed en is erg vettig. Dit is niet prettig voor uw keuken en zeker niet als uw keuken in verbinding staat met uw woonkamer.

Daarom is het prettig als alle dampen, geurtjes en vetten goed worden weggezogen door een afzuigkap. Dit maakt de afzuigkap ook onmisbaar voor in uw keuken.

Schouwmodel
Het schouwmodel is het meest voorkomende model. Ruim 61% van de nieuwe keukens bevat dit model. Deze kap bestaat vaak uit RVS in combinatie met glas. Het schouwmodel is te verkrijgen als wandmodel of voor boven uw kookeiland.

Hij is te verkrijgen in allerlei vormen en maten. Zo is er een ronde editie, een piramide vormige, een vierkante, een rechthoekige of zelfs een achtkantig model. Elk van deze modellen zijn te verstellen in de hoogte en in de breedte om perfect boven uw kookplaats te passen.

Vlakscherm afzuigkap
dit model komt voor wanneer er kasten boven de kookplaats hangen. De vlakscherm afzuigkap bevindt zich namelijk onder een kastje en wordt geactiveerd door hem naar voren te trekken.

Geïntegreerde afzuigkap
Zoals de naam eigenlijk al zegt, dit is de minst opvallende afzuigkap voor in uw keuken. Als de afzuigkap niet in gebruik is lijkt hij op een keukenkastje. Op het moment dat het kastje word geopend zal de afzuigkap in werking komen en dient het keukenkastje als afzuigkap.

Inbouw afzuigkap
Deze worden ook wel afzuigunits genoemd. De afzuigkap is niet zichtbaar en kan in een al bestaande schouf of ander soort ombouw worden gemonteerd.

Onderbouwafzuigkap
Het laatste model is de onderbouwafzuigkap. Dit type afzuigkap ziet u steeds minder in keukenland en is steeds minder in trek bij nieuwe keuken kopers. De afzuigkap word onder een ingekort kastje geplaatst en is duidelijk zichtbaar in de keuken.

Vaatwassers
De vaatwasser is geen vereiste in uw keuken maar voorziet u wel van alle gemakken. Dit is ook de reden dat u in veel huishoudens tegenwoordig een vaatwasser vindt in de keuken. Maar voordat u een vaatwasser aanschaft moet u over bepaalde dingen goed na denken.

Allereerst de maat van uw vaatwasser. Er bestaan tegenwoordig ook vaatwassers van 45 centimeter breed. Deze vaatwasser is de oplossing voor kleine compacte keukens maar zal niet erg handig zijn in een groot huishouden. Deze kleine maat is namelijk te vergelijken met een gemiddelde magnetron.

De inhoud van een vaatwasser wordt uitgedrukt in standaardcouverts. Het gebruikte vaat van een ontbijt, lunch en diner geldt als drie couverts. De gemiddelde standaard vaatwasser biedt voldoende ruimte voor twaalf couverts. Dit houd in dat er plek is voor drie maaltijden voor vier personen.

Verbruik vaatwasser
Een vaatwasser verbruikt veel energie en water. Let dus ook goed op bij de aanschaf van een vaatwasser of deze wel zuinig is wat betreft het verbruik van water en energie. Wat betreft het watergebruik zijn de meeste vaatwasser wel vergelijkbaar met een handwas.

Bij een handwas word ongeveer 15 liter water gebruikt en bij een vaatwasser is dit gemiddeld 20 liter. Bij een hele zuinige vaatwasser kan dit zelfs maar 16 liter zijn.

De vaatwasser moet al deze liters water zien op te warmen. Ook bij het voorspoelen is dit het geval. Dit zorg voor veel meer energiekosten dan dat u uw vaat met de hand afwast. Sommige vaatwassers hebben een sensor waarmee ze kunnen zien hoe vies het water is.

Hierdoor weet de vaatwasser hoe veel spoelbeurten er nodig zijn. Dit voorkomt onnodige verspilling van het watergebruik en je weet zeker dat de vaat met schoon water word afgewassen.

Er zijn drie systemen die ervoor zorgen dat na het afwassen de vaat weer droog word gemaakt.
– Verwarmingselementen: door verwarmingselementen zal de temperatuur in de vaatwasser oplopen waardoor de vaat zal drogen.

– Ventilatiedroogsysteem: bij dit systeem word er koude droge lucht door de vaatwasser geblazen waardoor de vaat zal drogen. De methode is energiezuiniger dan de methode met de verwarmingselementen.

– Warmtewisselaar: het derde systeem die ingebouwd kan zijn in de vaatwasser om de vaat te drogen is de warmtewisselaar. Hierbij zal de warme vochtige lucht gaan condenseren op de koude wanden van de vaatwasser. Vervolgens zal het water op de koude wand worden afgevoerd.

Geluidsniveau
Naast het verbruiken van water en energie, produceert een vaatwasser ook veel lawaai. Kijk daarom goed naar het geluidsniveau van de vaatwasser voordat u deze aanschaft. Vooral als uw keuken in verbinding staat met de woonkamer is het vervelend als uw vaatwasser veel lawaai maakt.

Daarnaast is het ook fijn als uw vaatwasser niet zoveel geluid produceert als u uw vaatwasser voornamelijk ’s nachts gebruikt. De meest stille vaatwassers produceren een geluid vanaf 42-46 decibel (dB). Dit is vergelijkbaar met een straat in een woonwijk wanneer het nacht is.

TIP
Plaats de vaatwasser niet te dicht bij een muur. Tijdens het inruimen van de vaatwasser zullen er etens- en drinkenresten gemorst kunnen worden. Dit zorgt voor veel vlekken op de muur en dat is zonde.